joi, 7 aprilie 2011

Top 10 melodii de dragoste conţinând nume de femeie

Cantecele care au in titlu un nume de femeie se deosebesc dintre toate celalalte si ascund de cele mai multe ori povesti complicate. Sa compui o piesa pentru o iubita poate fi un mod de a iti marturisi sentimentele, dar si de a incerca sa depasesti o poveste nefericita de iubire. Indiferent ce a stat la baza unora dintre melodiile urmatoare, muzica ramane un afrodiziac si un fel de a exprima cele mai frumoase trairi.

10. Goo Goo Dolls – Iris
Johnny Rzeznik intentiona sa scrie un cantec pentru coloana sonora a filmului City of Angels si i-a iesit Iris – piesa care i-a propulsat in celebritate. Rzeznik povesteste ca se confrunta cu o lipsa serioasa de inspiratie la momentul respectiv si aproape ca renuntase la trupa cu cateva zile inainte. Probabil ca Iris ii este dedicata muzei care il ajuta sa compuna.

9. The Rolling Stones – Angie
Angie a fost compusa in 1973 de Mick Jagger si Keith Richards si o piesa de succes exceptional: dupa mai multe recorduri in topurile vremii, Angie a fost reinterpretata de nu mai putin de 11 artisti de-a lungul timpului. Versurile descriu sfarsitul unei povesti de iubire, iar desi se crede ca ar fi vorba despre Angela, prima sotie a lui David Bowie, numele este de fapt al fiicei lui Richards care tocmai se nascuse.

8. Plain White T’s – Hey There Delilah
A fost nevoie de doi ani ca Hey There Delilah sa devina piesa numarul 1 in topuri si sa fie primul hit al trupei Plain White T’s. Cantecul a fost compus de Tom Higgenson dupa ce a cunoscut-o pe Delilah DiCrescenzo, o atleta americana. Cu toate ca au existat multe cover-uri, Hey There Delilah a fost de nenumarate ori parodiata, inlocuindu-se “Delilah” cu “Harry Potter” sau “MacGyver”.

7. Chris De Burgh – Suzana
Probabil cel mai bine cunoscut pentru Lady in Red, Chris de Burgh are un fler deosebit cand vine vorba de melodii de dragoste. O alta piesa cunoscuta este For Rosanna, pe care a compus-o in 1984 la venirea pe lume a fiicei sale, cea care in 2003 urma sa castige titlul de Miss World. Suzana este o alta melodie marca Chris de Burgh care face furori printre femei.

6. Vama Veche – Ana
Vama Veche a fost trupa preferata a catorva generatii de adolescenti romani, iar versurile lor erau stiute pe de rost de toata lumea. Ana, ceee nume simplu! a fost una dintre piesele incluse pe albumul din 2000 “Nu ne mai trageti pe dreapta”. E o melodie simpla, dedicata unui nume des intalnit in tara noastra, dar prea putin sarbatorit in muzica.

5. Eric Clapton - Layla
Layla a fost lansata in 1970, iar astazi e considerata o melodie de dragoste clasica si una dintre cele mai bune piese rock. Se pare ca a fost inspirata de iubirea neimpartasita a lui Clapton pentru Pattie Boyd, sotia unui bun prieten al sau, chiar George Harrison de la The Beatles. In acea perioada Clapton a aflat o poveste persana de iubire, despre o tanara pe nume Layla care a fost obligata sa se marite cu altcineva decat sortitul ei. Pana la urma, Clapton si-a marturisit sentimentele cantandu-i piesa lui Pattie de ziua ei. Cu toate astea, relatiile dintre cei trei nu s-au schimbat: Patti si Harrison au ramas casatoriti, iar Clapton un prieten comun. Totusi cativa ani mai tarziu Boyd si Harrison au divortat, iar dupa alti 5 ani Pattie s-a casatorit cu Clapton. Wonderful Tonight este o alta balada compusa de Clapton pentru iubita lui. Dar si povestea lor s-a incheiat cu un divort.

4. The Police – Roxanne
Sting, liderul trupei Police, a compus Roxanne in 1977 cand trupa se afla in Paris pentru un concert. Pentru ca au fost cazati la un hotel destul de obscur, in fata erau cateva prostituate care l-au inspirat pe Sting. Numele Roxanne vine de la un personaj din piesa Cyrano de Bergerac, al carei poster se afla in holul hotelului.

3. Mircea Vintila – Miruna
Folk-ul romanesc e foarte iubit, mai ales pentru baladele si versurile pe care stiu sa le cante toti studentii la mare sau prin campus. Miruna probabil prima fashionista: “Venind din practica/ Poseta galbena/ Ea isi lua. // In magazin-a intrat/ Fusta si-a cumparat/ Maxi-nflorat.”

2. Smokie – Oh Carol
Nu stim cine a fost Carol, dar i-a facut pe baietii de la Smokie sa isi piarda mintile. Sa fii indragostit nu a sunat niciodata mai bine decat in piesa celor de la Smokie.

1. Michael Jackson – Dirty Diana
Dirty Diana a fost compusa de Michael Jackson si de Quincy Jones, fiind inclusa pe albumul “Bad”. Dirty Diana are versuri intense si un ritm irezistibil. Desi initial zvonurile sugerau ca ar fi fost inspirata de o aventura amoroase intre Michael Jackson si Diana Ross, in interviuri cei doi autori au spus ca e vorba despre fanele foarte insistente pe care le are orice cantaret de succes. In 1988, Jackson a avut un concert pe stadionul din Wembley la care a participat si Printesa Diana: crezand ca ar putea sa fie jignita de versuri, Jackson a scos piesa din playlist. Dar pentru ca s-a dovedit ca era una dintre preferatele printesei, pana la urma a fost cantata.


2 comentarii:

  1. Eu as fi pus Layla pe primul loc. :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca ti-a placut postarea! :-* Melodiile sunt enumerate aleatoriu, nu in ordinea preferintelor mele, neaparat.

    RăspundețiȘtergere